uzice
pocetna odeljenja vesti preporucujemo usluge zavicajno istorija email

ПРОЈЕКТИ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ЗА 2014. ГОДИНУ

„Пронађи и користи информацију“

Завршен је први циклус реализације пројеката „Пронађи и користи информацију“, аутора Драгославе Родаљевић и Бојане Маринчић, који је суфинансиран од стране Министарства културе и информисања.

  Пројекат је намењен ученицима завршних разреда основних и средњих школа и запосленима у образовању и установама културе. Његов главни циљ је да се претходно наведене групе  упознају са расположивим изворима научних информација у Србији и начином њиховог вредновања, као и повећање нивоа медијске и информационе писмености.
Реализација је рађена кроз презентације које су биле прилагођене групама, а њихов сдржај обухватао је коришћење и претраживање електронског каталога (cobiss/opac), док је  други део усмерен на медијску и информациону писменост, комерцијалне и не комерцијалне изворе знања АСК-антологија српске кљижевности, SCindeks (http://scindeks.ceon.rs) (www.ask.rs), Udacity (https://www.udacity.com, edX(https://www.edx.org), cursera (https://www.coursera.org) и друго.

До сада су одржане 62 презентације.Услуга за све
- формирање и развој библиотечких услуга
за слепа и слабовида лица -


У циљу прилагођавања својих услуга потребама свих грађана, НБУ почиње са реализацијом пројекта „Услуга за све: формирање и развој библиотечких услуга за слепа и слабовида лица“. Пројекат финансира Министарство културе и информисања и њиме је предвиђена почетна обука за рад на рачунару за слепа и слабовида лица. Наглашавамо да је обука бесплатна за све заинтересоване.

Молимо све заинтересоване да се јаве на телефон
031 514 578 или лично у НБУ.
Контакт особа је Душица Мурић.


ЧИТАЊЕ ПРОШЛОСТИ-ОГЛЕДАЛО БУДУЋНОСТИ


Министарство културе и информисања РС суфинансирало је пројекат Народне библиотеке Ужице – “Читање прошлости-огледало будућности”у области старе и ретке библиотечке грађе. Аутори пројекта су Анђа Бјелић, руководилац завичајног одељења и  Илија Смиљанић, руководилац матичне службе НБУ.
Сврха пројекта је дигитализација старе периодике, заштита и презентација културног добра које поседује НБУ. Уз обезбеђивање  јавне доступности садржаја на Интернету, дигитализацијом се штити и чува национално културно наслеђе. Промовише се коришћење фондова путем одговарајућих услуга, чува и обогаћује библиографска заоставштина  и учествује у општеобразовном систему.

Amts-Blatt: службени гласник царског и краљевског Окружног заповедништва у Ужицу, излазио је у периоду од 01.августа 1916. г. (бр.1) до 15. септембра 1918. (бр.52). То је лист аустроугарске окупационе власти - Крајскоманде у Ужицу. Садржи обавезе грађанства према држави: предаја оружја, забрана ношења српских униформи(капа), ограничавање пословања, свадби, издавање нових банкнота, куповина у туђим окрузима, спречавање заразних болести, кулучење, надлежност општинских судова, забране и казнене мере...  Гласник је изванредан извор података на различите теме које доприносе разумевању опште атмосфере времена изузетно значајног за српску историју и судбину српског народа.
Дигитализована су 52 броја листа од бр.1(1916)-52 (1918) и доступан је на Интернету у електронском облику за преглед и преузимање. Тиме је увећан и Регистар културних добара.
Набавком опреме за дигитализацију наставиће се заштита старе и ретке књиге и старе локалне периодике, како у Народној библиотеци Ужице, тако и за све општинске библиотеке на територији Златиборског округа за коју је Народна библиотека Ужице матична. Тиме ће бити испуњена и законска обавеза заштите и очувања националног културног наслеђа.

„КАЛИГРАФСКИ МАЈСТОР“


          У току летњих месеци реализован је пројекат „Калиграфски мајстор”. Пројекат је намењен деци основношколског узраста и суфинансиран је од стране Министарства културе  и информисања РС.
Основни циљ пројекта је популаризација ћирилице као и развијање свести код деце о ћирилици као културном идентитету нашег народа, оспособљавање за правилно и лепо писање ( калиграфију) и афирмација Библиотеке и писане речи.-Пројектоване активности реализоване су кроз три тематске целине тј.радионице:
1.Oд слике до фонеме:  уз помоћ библиотекара, деца су теоретски и кроз разноврсне стваралачке активности откривала  етапе у развоју писма (гласовно, кроз мимику, сликовно, мнемотехничка средства, идеографија, слоговно, фонетско писмо) и упознавала се са материјалима за писање (папирус, пергамент, хартија) као и прибором којим се писало на поменутим материјалима.
2. Ћирилица кроз векове: током ове радионице деца су стицала  знања о карактеристикама рукописне и одликама штампане књиге, настанку, редакцијама ћирилице, најстаријим ћириличним споменицима. Заједничким радом деце и библиотекара урадила се изложбе књига „Ћирилица кроз векове”.
3 Калиграфски мајстор: ова радионица обухватала је упознавање са основама и техникама калиграфије, овладавање вештином лепог писања, исписивање свитака  калиграфском ћирилицом  и израду рукописне књиге.

У оквиру летњих месеци испланиране су и реализоване две хуманитарне активности:   
- 18. августа - посета Дому за старе на Забучју уз поклоне које су деца израђивала током јула и августа на креативним радионицама ( велики цвет, огледало декорисано у облику сунца и велику украсну кутију коју су напунили слаткишима, чајевима , грицкалицама....). Приликом посете, у част домаћина, организован је и квиз у коме су учествовали и домаћини и гости.


БИБЛИОТЕКА - МЕСТО СУСРЕТА СВИХ


Народна библиотека Ужице од почетка септембра до краја децембра у књижном огранку Рибашевина и Каран реализује пројекат под називом „Библиотека- место сусрета свих“, намењен младима и деци основношколског узраста, деци са инвалидитетом и социјално угроженој деци из наведених насеља. Циљ нам је не само да одржимо, већ и да унапредимо библиотечку делатност у руралној средини. Министарство културе и информисања је препознало нашу иницијативу и подржало наш пројекат суфинансирајући набавку техничке опреме. Рачунар и интернет нам омогућавају прелазак на употребу електронских библиографских каталога (повезивање са узајамном базом података и системом COBISS.SR) и  приступ едукативним електронским изворима у функцији образовања корисника библиотеке. Специфични циљеви пројекта су: повратак младих библиотеци и изграђивање читалачког укуса, едукација у сврху безбедног коришћења интернета, подстицање дечјег креативног стваралаштва у свим сферама културе и уметности, ненаметљива социјализација деце.

Циљеви пројекта ће се постићи кроз 30 едукативно-креативних радионица, и то: информатичку, библиотечку, књижевну, драмску, музичку и ликовну. Свака радионица ће трајати укупно два сата (од 13 до 15 часова), док се за припрему истих предвиђа више часова рада.

Аутор пројекта Биљана Давидовски
biljana.davidovski@gmail.com
тел.: 064 862 87 32