zavicajno
   
архива вести за
„Главни јунак једне књиге”

Као и сваке године традиционални маскенбал под називом „Главни јунак једне књиге”, одржан је на Дечјем одељењу Народне библиотеке Ужице у сарадњи са учитеЉима и библиотекарима ОШ „Душан Јерковић” из Ужица и ОШ „Миодраг Миловановић Луне”из Карана.
Иако су се млади учесници потрудили, а надамо се И добро забавили, креирајући маске ликова из литерарних дела, по мишљену жирија издвојили су се: Саво Грујичић за костим гаврана, Милановић Нађа за костим наставнице Харија Потера и Алекса Тасић за костим Шерлока Холмса. Све троје су ученици трећег разреда ОШ „Душан Јерковић” И награђени су књигама.

____________________

Четвртак 22.12.2016.

Представљен награђени роман "Тајне искре",
наше суграђанке Данице Богојевић. Поред ауторке о књизи су говорили Зоран Филиповић и рецензент Зоран Јеремић, одломке из романа читала је Марија Мијатовић.


Издавачка кућа Порталибрис, препознала је ауторски квалитет Данице Богојевић и роману "Тајне искре" доделила прву награду на конкурсу "Велика врата" за најбољи необјављен роман у 2016. години. Иако жанровски припада епској фантастици, ова књига представља право освежење на нашој књижевној сцени.


_________________

"Дигитализација и дигитални процеси у библиотекама" Сала Читалишта, 28.11.2016.

Мирољуб Стојановић, начелник Одељења за развој рачунарско-информатичког система Народне библиотеке Србије, одржао у понедељак 28. новембра предавање "Дигитализација и дигитални процеси у библиотекама".


Предавању су присуствовали библиотекари из Нове Вароши, Бајине Баште, Чајетине, Ариља, Пријепоља, Прибоја, Пожеге и Ужица као и запослени у музејима и архивима златиборског округа, заинтересовани за унапређење својих дигиталних библиотека односно упознавање дигиталних процеса.    Организатор предавања била је матична служба Народне библиотеке Ужице, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.
_________________

Ужичко издаваштво на Сајму књига


На 61. Међународном сајму књига у Београду, ужичко издаваштво ће се представити са 43 издавача и 130 наслова књига и периодике. Ужички штанд биће смешен у Хали 4. Промоција издања одржаће се у среду, 26. октобра 2016. године у 11 сати у Хали 1 А - Сала “Борислав Пекић” .

Промоција издања одржаће се у среду, 26. октобра 2016. године у 11 сати у Хали 1 А - Сала “Борислав Пекић” . Том приликом биће потписан Уговор о припреми рукописа монографије о академику Љубомиру Стојановићу. Аутор монографије је доцент др Љиљана Костић, а издавач Народни музеј Ужице.

Биће представљена следећа издања:

1. ЕПОПЕЈА У КАМЕНУ/ Славица Стефановић, издавач Народни музеј Ужице
2. УЖИЧКИ ЗБОРНИК 40, издавач Народни музеј Ужице
3. ПРИЛОЗИ ЗА ИСТОРИЈУ НАРОДНЕ БИБЛИТЕКЕ УЖИЦЕ 2006-2016- Поводом 160 година од оснивања, издавач Народна библиотека Ужице
4. УЖИЧКИ ОКРУГ 1947-1963. године/ Александар В. Савић, издавач Историјски архив Ужице
5. ГОДИНЕ НАШЕГ МИЛОСРЂА/ Снежана Ђенић, издавач Црвени крст Ужице
6. ГРИВСКА-ВЕК ШКОЛЕ 1916-2016/ мр Слободан Радовић, издавач ОШ “Ратко Јовановић” Крушчица- Издвојено одељење Гривска и предузеће Катмар д.о.о. Севојно
7. СТРМОВО СЕЛО ПОРЕД ДРИНЕ/ Митар Јосиповић, издавач Куктурно-просветна заједница Србије, Народна библиотека ‘‘Милош Требињац’’ Бајина Башта и Завичајно удружење “Стрмово” Бачевци
8. ЕКОТУРИЗАМ/ др Радмила Новаковић Костић, др Љиљана Трумбуловић, издавач Висока пословно-техничка школа струковних студија Ужице
9. ЧИГОТА КУВАР, издавач Специјална болница за болести штитасте жлезде и метаболизма “Златибор

______________________________

У недељу 9. октобра 2016. године, у порти
Цркве Светог Василија Острошког у Рибашевини, одржана је 38. пут
књижевна манифестација
"Одзиви Пауну"

Жири у саставу: мр Слађана Дикић , др Драгољуб Зорић  и Милијан Деспотовић , доделио је овогодишњу "Паунову награду" Валентини Златановић Марковић, за књигу песама „Стазама Фрогнера“.


У програму су учествовали Милена Чантрак, Борис Тановић, Пуниша Пињо Папић , Реља Лукић, Ксенија Шупић, Бранко Лазић, Владимир Савић, ученици ОШ „Миодраг Миловановић Луне“ из Рибашевине, ученици музичке школе Арс Нова   фолклорни амсамбл „Ера“.


У име организатора: Народне библиотеке Ужице, Удружења грађана Жупа Лужница, ОШ "Миодраг Миловановић Луне" и књижевног удружења "Паун Петронијевић - Рујно", присутнима се обратио директор Библиотеке Драгиша Станојчић а "Паунове дане" свечано је отворио Бранислав Митровић, председник Скупштине града Ужица.


______________________________

У оквиру прославе Дана града Ужица
у Холу Народне библиотеке Ужице
отворена је изложба
УЖИЧАНИН ИЗ АМЕРИКЕ
Стојан Стив Тешић

(1942-1996)

Изложбу поводом годишњице смрти добитника филмске награде Оскар приредиле су Биљана Ристовић, Душица Мурић и Гордана Бацотић.

О значају Стива Тешића за Ужице и његовом лику и делу говорили су градоначелник Ужица Тихомир Петковић, директор НБУ Драгиша Станојчић и Душица Мурић, библиотекар НБУ.

_________________

У петак 16. септембра 2016. године,
у сали Читалишта одржано је предавање

Академска и информациона писменост
у сржи истраживачког процеса
:

Рад са студентима и истраживачима на Новом Зеланду

Предавач: Неда Здравковић
(BA, DipLib, MLIS, PGCert, RLIANZA), 
Learning Services Librarian,
The University of Auckland, New Zealand

Наша некадашња суграђанка, сада библиотекар едукатор на Универзитету Окланд на Новом Зеланду, одржала је изузетно занимљиво предавање библиотекарима ужичког краја.
Заинтересованим колегама са факултета, средњих и основних школа и јавних библиотека Златиборског округа, Неда је говорила о новој улози и задацима библиотекара као истраживача, увођењу новина у библиотекарству, разликама и сличностима Србије и Новог Зеланда у тој области.

_______________________________

У Петак 19. августа 2016. године, одржана је
Свечана академија поводом 160 година
од оснивања Народне библиотека Ужице
.

Присутнима су се се обратили директор Библиотеке, Драгиша Станојчић, градоначелник Ужица Тихомир Петковић и виши библиотекар Анђа Бјелић.

Глумци Народног позоришта Ужице, Слободан Љубичић и Даница Љубичић провели су нас кроз историју Библиотеке а у музичком делу програма ученици музичке школе „Војислав Лале Стефановић“:Сара Матовић и  Марко Божовић (виолине) и Александра Миликић  (клавир), извели су Концерт за две виолине и клавир, Димитрија Шостаковича.


У Холу библиотеке отворена је изложба Времеплов Народне библиотеке Ужице. Аутори изложбе су Анђа Бјелић и Илија Смиљанић

_______________________________

Додељен „Ускоковић“  за 2015. годину

Ужице 15.6.2016.

Синоћ су у Читалишту Народне библиотеке Ужице двадесет трећи пут додељене награде за најбољу, до сада необјављену приповетку на српском језику.
kONKURS

  На Конкурс Милутин Ускоковић приспело је преко педесет радова, а стручни жири у саставу др Љиљана Костић, професор,  Часлав Ђорђевић , књижевник и Зоран Јеремић, књижевник,  одлучио је да прву награду добије Александар М. Арсенијевић из Београда. Друго место припало је Тањи Милутиновић из Београда, а треће Саши Стојановићу из Лесковца.
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА
Награде победницима уручио је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

 

 Надахнутом беседом, посвећеној животу и делу Милутина Ускоковића и његовом значају за Србију и српску књижевност, присутнима се обратио лауреат Александар М. Арсенијевић.Наредних дана биће објављени услови Конкурса за следећу  годину, а на основу одлука организатора, очекује се значајно увећање новчаног дела награде.

_____________________

Петак 27. мај 2016. године
Народна библиотека Ужице, у оквиру матичних послова, и ове године наставља праксу организовања програма сталног стручног усавршавања за библиотекаре Златиборског округа.

У првом делу програма Недељка Ложајић (НБС) и Душица Мурић (НБУ) поделиле су са колегама искуства стечена у раду са слепим и слабовидим корисницима. Презентација “Унапређење библиотечких услуга корисницима оштећеног вида", изазвала је интересовање библиотекара из Бајине Баште, Пожеге, Прибоја, Чајетине и Ужица за увођење нових и унапређење постојећих сервиса за кориснике.

Радионица “Управљање конфликтима у библиотекама: у сусрет стварању ефикасног радног окружења“, чији је аутор и водитељ Јелена Јовин (Библиотека Матице српске), одржана је у другом делу програма. Циљ ове радионице био је да се кроз групни рад подстиче јачање свести библиотекара о важности: самопоштовања и поштовања колега, спремности на слушање и разумевање, препознавање и задовољење сопствених потреба, без угрожавања других, сарадње на радном месту, као и отворености за рад на себи.

_______________

Саопштење жирија
XXIII Конкурса “Милутин Ускоковић”

за најбољу савремену приповетку написану
на српском језику у 2015. години :

Прва награда
Василије и Василије шифра „Кострет“
Александар М. Арсенијевић,
Београд

Друго место
Рођака шифра „Ашенбах“
Тања Милутиновић,
Београд

Треће место
Крај греха шифра „Грех“
Саша Стојановић,
Лесковац

kONKURS

Жири је, такође, једногласно одлучио да у
посебном додатку часописа Међај
буду објављене следеће приповетке:

Витез отвореног срца – шифра „Ратреј“
Радован Трећи Јовичић, Ужице;

Река – шифра „Боквица“
Мирјана Милошевић, , Крагујевац;

Нивои толеранције бола – шифра „Пастел“
Славиша Обрадовић, Приједор, Република Српска;

Трагови – шифра „Ђакон“
Драган Поповић Курузлија,Ужице;

Соњин дневник – шифра „Палома“
Весна Лаудановић, Крагујевац;

Соба с погледом на море – шифра „Terra rossa“
Зоран Додеровић, Нови Сад;

Ђаво ће га знати – шифра „Индиго“
Весна Вујић Ршумовић, Ужице

_________________
Поводом Светског дана књиге  у Народној библиотеци Ужице одржане радионице за децу
„Зашто је важно читати књиге”

Наши гости били су предшколци и ученици ужичких основних школа "Нада Матић", "Душан Јерковић", "Стари град" а посебну пажњу поклонили смо ученицима неподељене школе у Стапарима која ради у оквиру "Прве основне школе Краља Петра II"Међу књигама: цела школа, пет разреда,
8 ђака, једна учитељица_______________________________


___________________________

Ротари клуб Ужице организује у
четвртак 24. марта 2016. године у 19 сати
предавање на тему:

СРПСКА АВИОИНДУСТРИЈА
ПРОИЗВОДЊА ЛАКИХ ЛЕТИЛИЦА

(могућности и перспективе)

Предавач је г-дин Милорад Матић, власник и директор прве (и у овом тренутку једине) приватне фабрике лаких авиона у Србији, Аеро Еаст Еуропе из Краљева.

_________________________

Четвртак 19. март 2016. године
Издавачка кућа Жиравац из Пожеге и Народна библиотека Ужице приредили су промоцију књиге песама Речи из безгласја, аутора Милоша Бркића.


О овој, трећој по реду Бркићевој књизи, говорили су рецензент Раде Вучићевић и издавач Зоран Недељковић. Стихове је читала Душица Спасојевић.
_______________________

Четвртак 18. фебруара 2016. године
Пред многобројним суграђанима Страхиња Бан Николић представио је своју прву књига песама

ПРЕТВОРЕН У КРИК


О Николићевој поезији говорили су уредник и рецензент Слободан Ристовић, и издавач Зоран Недељковић Жиравац.
Поред аутора стихове је читала и песникиња
Милана Ступић.
________________________


У среду 17. фебруара 2016. године од 18 сати
у Народној библиотеци Ужице одржано је
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ
КЊИЖЕВНЕ СЕКЦИЈЕ
КЛУБА ТРИ


Гости вечери били су: Биљана Грујичић, професорка и колимниста и Слободан Ристовић, песник

Музичка пратња: Драган Поповић Курузлија,
Слобо Мартић и Илија Марковић
___________________________


________________________