Књижица за становништво где лекара нема

Књижица за становништво где лекара нема

Однедавно је на сајту НБУ доступна брошура „Упутство за лечење и сузбијање заразне болести Шпанске Грознице” аутора Душана Стевчића, објављена у Ужицу 1918. године. Као једини сачувани примерак, део је фонда ретке књиге објављене за време ратова а сада је доступан стручној јавности, али и свим грађанима које интересује ова тема.

На првој страни аутор Душан Стевчић једноставним речима указује на њен садржај – „Књижица је намењена становништву где лекара нема”.

Истраживачи који су се бавили темом шпанске грознице кажу да је драгоцена.

– У то време свуда у свету су излазила посебна издања и брошуре које су имале улогу да информишу грађане шта је то шпанска грозница, како се преноси, које мере предузети да би се заштитили, како се лечити и самолечити уколико лекар није доступан. Од грађе штампане у то време на српском језику, осим спорадичних новинских текстова, сачувана је публикација објављена на Крфу одмах по пробоју Солунског фронта 1918. године и плакат који је издат нешто касније у тек ослобођеном Крагујевцу. Брошура коју поседује ваша библиотека до сада није била позната стручној јавности – испричао је за сајт НБУ доктор Владимир Кривошејев, музејски саветник Народног музеја Ваљево и аутор књиге „Епидемија шпанске грознице у Србији 1918.” (Нови Сад, Београд, 2020), али и рада „Последице пандемије шпанске грознице у Ужицу 1918” који се може пронаћи у најновијем броју часописа Историјска баштина (Историјски архив Ужице).

Животни пут лекара Душана Стевчића, чијом заслугом је „Упутство за лечење и сузбијање заразне болести Шпанске Грознице” и штампано, био је веома занимљив. Дипломирао је непосредно пред Први светски рат, у којем је касније ангажован као резервни војни лекар. Са војском је прешао преко Албаније да би се по пробоју Солунског фронта његова јединица затекла у Ужицу.

– Био је из околине Пирота, а регрутован је у Моравичку дивизију. У Ужицу, се по свему судећи, није задржао дуго, ту је боравио по ослобађању Ужица и у току формирања војне болнице. У том периоду је и објавио брошуру, вероватно за локалне потребе, објашњава Кривошејев.

Душан Стевчић се од друге половине тридесетих година прошлог века истакао као политичар и члан Сената Краљевине Југославије.

 

Брошура је доступна на следећем линку:

https://drive.google.com/file/d/1wYDCqRekB_Bt0PmI9gdJNhgfuCEMiih4/view

shares
Skip to content