Predstavljena knjiga o groblju Dovarje

Predstavljena knjiga o groblju Dovarje

U Narodnoj biblioteci Užice predstavljena je nova knjiga istoričara Milorada Iskrina „Zapis u kamenu: groblje Dovarje od 1888-2013“. Kao što sam naslov govori, u knjizi su sačuvani zapisi sa spomenika koji su postojali od osnivanja groblja  pa do 2013. godine. Autor je nekoliko godina popisivao spomenike, dodajući poneki zanimljiv detalj ili fotografiju, a sve s namerom da ih sačuva od zaborava.

„Sećanje na naše pretke čitaće se kod budućih pokolenja u knjizi, zato što će u stvarnosti nestati i oni spomenici koji se sada grade, jer su lošeg kvaliteta“, rekao je Iskrin.

Učesnici programa su razgovarali o groblju kao o svetom mestu, ali i kao o neprocenjivom izvoru informacija za istraživače i istoričare i ljude koji čuvaju sećanje na svoje pretke.

„Spomenik ma kako bio urađen i ma koliko kvalitetno, počne da propada kada prođe vreme. Kao hrišćani i ljudi od vere treba da nastavimo da obnavljamo spomenike, ali i naš život brzo prolazi i zato ono što je zapisano duže traje, posebno, ovako u knjizi. Zato je ovo svojevrsno vaskrsenje svih u knjizi pomenutih u našim dušama i srcima“, ispričao je protojerej Miloš Bosić.

Popisom je obuhvaćeno svih osam parcela sa 4.248 grobnica i oko 17.000 pokojnika.

Novinar Zoran Žeravčić je ukazao na to da se grobna mesta preprodaju, grobovi prekopavaju, a neki delovi nadgrobnih spomenika ugrađuju u kuće.

„Knjiga Milorada Iskrina dobar je primer koji pokazuje koliko ne brinemo o našim grobljima, počev od Belog groblja u Užicu na kojem su sahranjivani Užičani do 1888. godine i na kome ima petnaestak nadgrobnih ploča koje su pobacane ili pomerene u stranu. Praktično, to groblje više i ne postoji.“

Dopisna karta od 4. avgusta 1925. godine poslana iz Užica u Beograd (181. strana knjige)

Vrednost ove knjige je u tome, kao što je urednik ovog izdanja Vladisav Polić napisao u pogovoru, što će neko za 50 godina moći da zna kako je izgledalo groblje Dovarje 2013. godine. Žeravačić je upozorio da ako nastavimo da se ponašamo necivilizovano prema mestima gde sahranjujemo svoje najmilije, za 50 godina polovina spomenika i grobova na užičkom groblju Dovarje više neće postojati.

shares
Skip to content