Predstavljanje romana „Pesma o tri sveta”

Predstavljanje romana „Pesma o tri sveta”

Promocija romana „Pesma o tri sveta” Vladimira Pištala biće održana u Narodnoj biblioteci Užice u petak, 29. marta 2024. godine, u 19 časova. O romanu će, osim autora, govoriti književnik i izdavač Nenad Šaponja.


 „Pesmu o tri sveta vodi velika i hrabra mašta. Ona pravi širok kulturološki zahvat, od baroka – doba ranog prosvetiteljstva, masovnog ropstva i građenja svetskog sistema, pa sve do Napoleonovog osvajanja Perasta. Pesma o tri sveta vraća glas ženi izbačenoj iz istorije.

 Ovo je priča o Evropi, Africi i Americi. O Veneciji, Tunisu i Salemu. O vatrama i suknjama. O prolasku vremena. O muzici. O galiotima i galebovima. O gusarima pod zaštitom države. O ludilu, o vešticama. O divljacima i čipkanim kragnama. O imperiji. O gospodarima i učiteljima. Ovo je antikolonijalni roman.”

Autor je za novi roman dobio nagrade „Beskrajni plavi krug” i „Dr Špiro Matijević”, a bio je i u užem izboru za Nin-ovu nagradu i priznanje „Beogradski pobednik”. Roman „Pesma o tri sveta” objavile su zajednički izdavčke kuće „Agora” i „Laguna” 2023. godine.

Vladimir Pištalo (1960) jedan je od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, dobitnik NIN-ove nagrade, nagrade „Meša Selimović” i nagrade „Borisav Stanković”. Njegov roman „Tesla, portret među maskama” preveden je na 20, a roman „Milenijum u Beogradu”  na 10 jezika. Svi romani mogu se pozajmiti u Narodnoj biblioteci Užice.

shares
Skip to content