2021. године – „Корак библиотеке“ (аутор Д. Родаљевић) који је суфинансирало Министарство културе и информисања РС. Пројектом су обезвеђена средства за штампу првих 5 бројева е-издања часописа Корак библиотеке: часопис за културу и библиотечко-информациону делатност и издавање броја 6 који је такође објављен   као штампано  и е-издање

2020. године – „Кликом и линком до Библиотеке“ (аутори Б. Маринчић, Б. Давидовски и Д. Родаљевић) који је суфинансирало Министарство културе и информисања РС. У оквиру пројекта урађен је сајт, микросајт за часопис Корак библиотеке: часопис за културу и библиотечко-информациону делатност , апликације за мобилне телефоне и др.

2020. године – Међај, часопис за књижевност, уметност и културу, – тематски број посвећен стваралаштву Љубомира Симовића (аутори Д. Мурић, Г. Бацотић и Б. Ристовић) суфинансирало Министарство културе и информисања РС и Град Ужице.

2019. године –„Будућност је почела. Елементаријум, роботика и програмирање за децу и младе“ (аутори Б. Маринчић, Б. Давидовски и Д. Родаљевић), суфинансирао Град Ужице. Пројекат је реализован у сарадњи са “Центром за професионални развој и пренос знања” и уз подршку бројних донатора.

2019. године –„Забележи тренутак“ (аутори Б. Маринчић, Б. Давидовски и Д. Родаљевић), суфинансирао Град Ужице. Пројекат је реализован у сарадњи са Удружењем ОСИ “Минимас” у оквиру кога су млади имали прилику да унапреде знање о фотографији и учествују на истоименом конкурсу за Инстаграм профил НБУ.

2018. године – „Види шта читам!“ (аутори Б. Маринчић, Б. Давидовски и Д. Родаљевић), суфинансирао Град Ужице. У оквиру пројекта реализован је истоимени наградни конкурс за трејлер за књигу објављену на српском језику. Намењен је деци и младима.

2018. година – „Библиотека – место за учење“, (аутори Р. Вучковић, Ј. Луковић и М. Радосављевић), суфинансирало Министарство културе и информисања. Пројекат је обухватио индивидуалне и групне обука деце основношколског узраста за подизање медијске и информационе писмености

Од 2009. године – “Култура за све” (аутор А. Бјелић), финансиран од стране Министарства економије и локалног развоја РС – путем Конкурса за јавне радове. Циљ пројекта био је доступност библиотечких услуга и остваривање права на културу и информисање посебно угрожених категорија (инвалида, старим и непокретним особама, другим лицима  са ограничена способностима; социјализација и укључивање наведених угрожених категорија у јавни живот локалне средине.

2018. године – „Инклузивна култура“, (аутор Д. Мурић), суфинансирало Министарство културе и информисања. Пројектне активности намењене су особама са инвалидитетом. На сајту библиотеке је израђена база по принципу универзалног дизајна доступних звучних књига за слепа и слабовида лица као и Андроид апликација под називом Kаталог приступачних књига.

2017. године –  „Млади у библиотеци“ (аутори Б. Маринчић, Б. Давидовски и Д. Родаљевић), суфинансирао Град Ужице. Циљ пројекта је била промоција садржаја Библиотеке код младих, афирмисање читања и коришћење поузданих информација на интернету.

2016/17. године- „Стојан Стив Тешић – Ужичанин  из Америке” (аутори Д. Мурић, Г. Бацотић и Б. Ристовић). У оквиру пројекта реализовна је изложба о животу Стојана Стива Тешића и уз помоћ Града Ужица и спонзора, преведен је први пут на српски Тешићев роман Kару.

2016. године –„Знање је имање” (аутор Б. Давидовски), суфинансирао Град Ужице. Пројекат је реализован у срадњи са Удружењем „Центар за професионални развој и пренос знања“ чији је партнер била Народна библиотека Ужице и Пољопривредно саветодавна и стручна служба  – Ужице.

2015. године – „Корак ка једнакости“, (аутор Д. Мурић), суфинансирало Министарство културе и информисања. Пројекат је имао за циљ унапређење културног живота у Ужицу за слепе и слабовиде особе.

2014. године – „Библиотека  – место сусрета свих“, (аутор Б. Давидовски), суфинансирало Министарства културе и информисања РС. Пројекат се односио на  унапређење библиотечко-информационе делатности у сеоским библиотекама и доступност едукативних садржаја и културних вредности младима и деци.

2014. године – „Услуга за све: формирање и развој библиотечких услуга за слепа и слабовида лица“, (аутори Д. Мурић и С. Марковић), суфинансирало Министарство културе и информисања РС. Пројектом је реализована обука за рад на рачунару намењена слепим и слабовидим лицима.

Од 2014. године – „Читање прошлости огледало будућности“ (аутори а. Бјелић и И. Смиљанић), суфинансирало Министарства културе и информисања РС. Пројекат обухвата дигитализацију локалне старе периодике  и старе и ретке књиге у Златиборском округу.

2014. године – „Калиграфски мајстор“ (аутор Р. Вучковић), суфинансирало Министарства културе и информисања РС. Пројекат је намењен деци основношколског узраста и бави се упознавањем историје писма, калиграфским писмом, рукописним и штампаним књигама и  ћирилицом.

Од 2014. године – Пронађи и користи информацију(аутори Б. Мринчић и Д. Родаљевић), суфинансирало Министарство културе и информисања РС. Пројекат  је намењен  ученицима  завршних разреда основних и средњих школа и запосленима у образовању и установама културе.

2012. година – „Разлике нам добро стоје(аутор А. Бјелић), суфинансирало Министарство културе и информисања РС. Пројекат је намењен деци основношколског узраста уз укључивање деце ромске националности и деце страних држављана који живе у нашем граду

Од 2012. године – “Кликни и упознај дигиталне изворе информација – информатичко описмењавање особа средње и старије животне доби“ (аутор Д. Родаљевић), суфинансирало Министарство културе и информисања РС. Пројекат је намењен особама које не умеју да користе компјутер (пензионерима, незапосленим и запосленим лицима који нису били у прилици да овладају овим вештинама).

Од 2011. године –„Електронски приступ заштитнику грађана“, реализује се захваљујући донацији Владе Краљевине Норвешке и сарадњи Библиотекарског друштва Србије, Заштитника грађана Србије и Библиотеке.

2010. године – “И глас је слика” (аутори А. Бјелић и И. Смиљанић), намењен лицима са тешким визуелним сметњама и слепим особама, другим особама са инвалидитетом и свим заинтересованим лицима. Пројекат се односио на инклузију особа са инвалидитетом у културни живот локалне заједнице и превазилажење предрасуда.

2003. године – “Трг мултиурбан” (аутор А. Ђерић), обезбеђена средства за адаптацију прилаза особама са инвалидитетом како би им књижни фонд библиотеке учини приступачнијим. Пројекат је  у сарадњи са НБУ реализовала  невладина организација ИРД, а покровитељи су били америчка организација за међународни развој  USAID и Oпштина Ужице.

Skip to content