Нови „Међај”: Ужице у стиху и прози

Нови „Међај”: Ужице у стиху и прози

Наслов новог посебног издања „Међаја” је „Ужице више од свега што је било – књижевна биографија града”. У њему су обједињене песме, приповетке, путописи, есеји, хронике, који представљају живу слику прошлости града на Ђетињи.

– Овим тематским издањем часописа Међај желели смо да искорачимо из историографских оквира и представимо Ужице саздано од стихова и прозе, речи су уредника Зорана Јеремића.

Књижевно ходочашће кроз Ужице почиње са Љубомиром Симовићем који нас води кроз „најстарију историју онога што је некад постојало на терену данашњег Ужица“, о медвеђим костима, каменим секирама и коштаним иглама и удицама. Књижевно путовање настаља се са Светиславом Басаром и караваном позоришта сенки Карађоз из Дијабаркира. У његовом приповедању препознајемо градске топониме који и данас постоје у Ужицу:

Било је то на раскрсници Цариградског друма и неколико чаршијских сокака, раскрсници – како је то обичај у турским варошима – улица изувијаних и померених из осе симетрије да пресецајући се не би образовале крст.  Сналажљив и брзе памети, Узун је разумео да у потрази за златницима убудуће треба да иде најнеугледнијим путем, оним који је преко Росуља, кроз воћњаке и баште, водио на Теразије.“

О граду који као да је изникао из реке Ђетиње пише Славомир Настасијевић,  о Ужичанима Турцима и Ужичанима Србима Милан Ђ. Милићевић , о три камене ћуприје Миладин Т. Радовић.  На овом књижевном путовању кроз Ужице воде нас и Максим Евгеновић, Јоаким Вујић, Сигмунд фон Хердер, Феликс Каниц и Евлија Челеби, као и други аутори .

– Хронолошки концепт ужичког књижевног памтивека темељи се на историјској перспективи којој је подређено време настанка текстова. Било да град описују тамним тоновима, као мали Сибир за непослушне државне чиновнике, било да сентиментално ламентирају над скривеним топосима као над младалачком Хиперборејом, трагали смо за оном врстом текстова у којима слика Ужица одише непосредношћу, топлином и чврстом везом живота и поезије, објашњава уредник Међаја Зоран Јеремић.

Текстови су илустровани фотографијама и разгледницама  из одговарајућих епоха, као и  цртежима путописаца. На њима оживљавају калдрмисани путеви, шеталишта, трговине колонијалном и мануфактурном робом, плаже, пијаце, станични перони и  кафанске баште које полако падају у заборав.

Ову као и остале наше публикације можете купити у НБУ или поручити путем имејла smracunovodstvo@gmail.com и racunovodstvo@biblioteka-uzice.rs

 

shares
Skip to content