Novi „Međaj”: Užice u stihu i prozi

Novi „Međaj”: Užice u stihu i prozi

Naslov novog posebnog izdanja „Međaja” je „Užice više od svega što je bilo – književna biografija grada”. U njemu su objedinjene pesme, pripovetke, putopisi, eseji, hronike, koji predstavljaju živu sliku prošlosti grada na Đetinji.

– Ovim tematskim izdanjem časopisa Međaj želeli smo da iskoračimo iz istoriografskih okvira i predstavimo Užice sazdano od stihova i proze, reči su urednika Zorana Jeremića.

Književno hodočašće kroz Užice počinje sa Ljubomirom Simovićem koji nas vodi kroz „najstariju istoriju onoga što je nekad postojalo na terenu današnjeg Užica“, o medveđim kostima, kamenim sekirama i koštanim iglama i udicama. Književno putovanje nastalja se sa Svetislavom Basarom i karavanom pozorišta senki Karađoz iz Dijabarkira. U njegovom pripovedanju prepoznajemo gradske toponime koji i danas postoje u Užicu:

Bilo je to na raskrsnici Carigradskog druma i nekoliko čaršijskih sokaka, raskrsnici – kako je to običaj u turskim varošima – ulica izuvijanih i pomerenih iz ose simetrije da presecajući se ne bi obrazovale krst.  Snalažljiv i brze pameti, Uzun je razumeo da u potrazi za zlatnicima ubuduće treba da ide najneuglednijim putem, onim koji je preko Rosulja, kroz voćnjake i bašte, vodio na Terazije.“

O gradu koji kao da je iznikao iz reke Đetinje piše Slavomir Nastasijević,  o Užičanima Turcima i Užičanima Srbima Milan Đ. Milićević , o tri kamene ćuprije Miladin T. Radović.  Na ovom književnom putovanju kroz Užice vode nas i Maksim Evgenović, Joakim Vujić, Sigmund fon Herder, Feliks Kanic i Evlija Čelebi, kao i drugi autori .

– Hronološki koncept užičkog književnog pamtiveka temelji se na istorijskoj perspektivi kojoj je podređeno vreme nastanka tekstova. Bilo da grad opisuju tamnim tonovima, kao mali Sibir za neposlušne državne činovnike, bilo da sentimentalno lamentiraju nad skrivenim toposima kao nad mladalačkom Hiperborejom, tragali smo za onom vrstom tekstova u kojima slika Užica odiše neposrednošću, toplinom i čvrstom vezom života i poezije, objašnjava urednik Međaja Zoran Jeremić.

Tekstovi su ilustrovani fotografijama i razglednicama  iz odgovarajućih epoha, kao i  crtežima putopisaca. Na njima oživljavaju kaldrmisani putevi, šetališta, trgovine kolonijalnom i manufakturnom robom, plaže, pijace, stanični peroni i  kafanske bašte koje polako padaju u zaborav.

Ovu kao i ostale naše publikacije možete kupiti u NBU ili poručiti putem imejla smracunovodstvo@gmail.com i racunovodstvo@biblioteka-uzice.rs

 

shares
Skip to content