Представљена књига „Сећања и љубави“

Представљена књига „Сећања и љубави“

Уз песму, гитару и тамбурицу синоћ је у Читалишту Народне библиотеке Ужице представљена књига „Сећања и љубави“ суботичког кантаутора Александра Токовића. Књига је својеврсни времеплов који нас песмама, цртицама из живота, фотографијама, води кроз каријеру дугу 40 година.

„Ово је 11. промоција књиге и веома ми је драго што сам овде јер сам везан за Ужице и ужички крај. У овом граду доживео сам изузетно лепе тренутке, посебно у студију Талија где сам 1999. и 2001. године код мог пријатеља Николе Пејовића снимао албум Сећања и љубави. Тема ове књиге су приче и песме, и на неки начин то је моја илустрована биографија. Неке од прича управо говоре о том незаборавном дружењу у вашем граду“, рекао је Токовић.

Никола Пејовић, музичар и тон мајстор из Ужица такође се присетио занимљивих анегдота из тог времена.

,,Само са носталгијом могу да се сетим тих лепих дана од пре 20 година. Искрено да вам кажем, ја сам Аца био потценио. С обзиром да човек долази из Суботице, очекивао сам неког панонског морнара са гитаром, а када сам га угледао на степеницама, због његове висине, пре сам помислио да је Црногорац. Шалу на страну, оно што ми је драго је то да и сада када слушам те композиције оне сјајно звуче“, испричао је Пејовић и додао да у Токовићевим песмама препознаје утицај музичара који су веома важни за југословенску поп музику као што су Корнелије Ковач и Габор Ленђел.

Књижевно вече припремила је и водила библиотекарка Бојана Маринчић.

„Књига „Сећања и љубави“ је мемоарско дело, својеврсни времеплов који нас води кроз ауторов живот и рад од куповине прве црвене гитаре, затим наступа у емисији Знање-имање и победу у Сивцу са Славицом Рагуж на Фестивалу акустичарске музике. Читаоцима ће бити забавне анегдоте о познатима, а актер једне од њих је Бора Чорба“, навела је Маринчић.

Она је додала да је Токовићев посао увек био везан за културу и да се у свом раду трудио да подстакне младе и неафирмисане уметнике.  Оснивач је ликовне колоније намењене младима, затим Фестивала „Љубави и вина“, као и Српско-руског друштва.

 

shares
Skip to content