Отворена изложба ,,Павић од Ш до А“

Отворена изложба ,,Павић од Ш до А“

Изложба ,,Павић од Ш до А“, посвећена књижевнику Милораду Павићу отворена је у холу Народне библиотеке Ужице.
Ауторски тим Библиотеке града Београда – Исидора Ињац, Сара Ивковић Марковић и Марјан Маринковић креирали су ову визуелну причу о животу и стваралаштву писца. Изложба је рађена по угледу на његове романе, а посебно је инспирисана „Хазарским речником“.
,,Када смо моје колегинице и ја размишљали како бисмо конципирали изложбу, утврдили смо да она не би требало да буде класична. Мора на неки начин да буде необична, управо због тога што је Павић тако писао. Код њега нећете наћи класичну, реалистичну реченицу, ни композицију, ни у причи ни у романима. Управо вођени тим његовим поетичким постулатима, ми смо се одлучили да то не буду класични презентациони постери, већ да буду слова баш онако како је Павић градио Хазарски речник – као неки лексикон или појмовник, који се може читати на милион различитих начина“, рекао је Марјан Маринковић један од аутора изложбе.
Исидора Ињац је препоручила младим посетиоцима да читају Павића јер његове књиге не спадају у обавезну „досадну“ лектиру, откривши податак да је прву причу намењену искључиво за читање на интернету написао управо он.
У име Народне библиотеке Ужице присутне је поздравила директорка Душица Мурић, а изложбу је отворила директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.
Заинтересовани изложбу могу погледати у холу Народне библиотеке Ужице. Улаз је бесплатан.
shares
Skip to content