Zaveštanje predaka u pričama Mileve Lele Aleksić

Zaveštanje predaka u pričama Mileve Lele Aleksić

Zbirka eseja  i priča zavičajne autorke Mileve Lele Aleksić predstavljena je 15. novembra u Narodnoj biblioteci Užice. Uz zvuke frule i harmonike publika je slušala delove priča koje govore o „životu naših predaka, roditelja, težaka, zanatlija, ratnika, neimara“.

Kao što je primetio Milijan Despotović: „Mileva Lela Aleksić latila se posla da zapiše puno toga iz vremena čiji je i ona savremenik, da svom rodu i budućem čitaocu to preda na čuvanje u knjizi „Sa ognjišta postojbine“. Osnovna jezička potka ovih tapija, jeste duhovna hrišćanska nit, na kojoj ona piše i diše, negujući jezik i veru svoju.“

Na stranicama ove knjige, kako je rekla autorka, možemo oslušnuti umilni zvuk majčine uspavanke, čarobne zvuke pastirske frule, brujanje vodeničkog točka koji melje zlatno žito za slavske hlebove i odjek čekića na čeličnom nakovnju.

„Imamo obavezu da sačuvamo tradiciju i predačka zaveštanja, da nas se naši sveti preci ne postide, a da se potomci ponose“, poručila je Lela Aleksić.

Na književnoj večeri su učestvovali: recenzent Milijan Despotović, Mileva Lela Aleksić i Dragan Popović Kuruzlija. Delove iz priča „Koreni“, „Vodeničar“, „Gostoljublje“ i „Učitelj“ čitale su Lena i Ema Kojadinović.

Program je vodila bibliotekarka Bojana Marinčić.

shares
Skip to content