„Читање на отвореном” у Малом парку

„Читање на отвореном” у Малом парку

У Малом парку у Ужицу, 5. септембра 2023. године, одржан је први програм Пројекта „Читање на отвореном”, у пријатној атмосфери уз музику и воће. Ученици Основне школе „Душан Јерковић” отворили су програм цитатима о књигама и читању.

 Да уништите културу, не морате спалити књиге. Довољно је да их људи престану читати.  Реј Бредбери

Након представљања пројекта, присутнима су се обратиле директорка Народне библиотеке Ужице Душица Мурић и градоначелница Града Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, изразивши задовољство због одржавања првог програма Читања на отвореном и дале подршку пројектима који имају утицај на опште добро суграђана.

Вукашин Тарабић, професор физичког васпитања и спорта Ужичке гимназије, говорио је о здравим стиловима живота и вези између физичког и менталног здравља. На тај начин направио је увод за излагање психолога на Одељењу психијатрије Опште болнице Ужице, Александре Брковић. Александра је објаснила везу између менталног здравља и читања. Говорила је о библиотерапији, на који начин књижевност побољшава ментално здравље, као и о томе како се бира адекватна литература у односу на врсту проблема са којим се особа суочава.

Програм се завршио Читањем на отвореном.  Овог пута, избор библиотекара био је одломак из хрестоматије „Сентиментално васпитање” Мома Капора. Изражајним читањем, талентовани рецитатор Крсман Трипковић,  „увукао је” присутне у причу:

… На свету нема пријатније слике од слике детета како завирује у књигу – прошлост и будућност занети једни другим. А ни човек никад не изгледа привлачније него када држи књигу. Колико се људи заљубило већ при погледу на неког ко чита?

Хитамо кишовитом улицом са позајмљеном књигом под мишком… Пролазимо покрај места која нам нуде задовољства, али их уопште не примећујемо: очекује нас сусрет са нечим о чему смо дуго слушали, за чим смо месецима трагали, прижељкујући познанство. Сада је ту, наше, отето, измољено, позајмљено… И када вратимо књигу (обећали смо до сутра увече, заклели смо се свим и свачим!), она ће заувек да буде наша. Запамтићемо је. Прећи ће нам у крвоток, у нервни систем, постаће невидљиви део нас самих и одредиће нам понашање, неке будуће поступке, љубави или антипатију…

Надамо се да је наш програм инспирисао присутне суграђане да мисле о свом здрављу, чувају оно што постоји у нашем граду и негују навику читања. Направили смо први заједнички корак ка томе.

Посетиоци су донирали књиге за Малу бесплатну библиотеку.

Читајте! Чувајте! Уживајте!

Аутори програма и Пројекта: Биљана Давидовски, Милица Тарабић и Маријана Дрндаревић

Више о Пројекту „Читање на отвореном”:

Пројекат “Читање на отвореном”

shares
Skip to content