Пројекат „Читање на отвореном”

Пројекат „Читање на отвореном”

Пројекат „Читање на отвореном” реализују Удружење грађана Колектив Ужице и Народна библиотека Ужице, а суфинансира Град Ужице у оквиру јавног конкурса за програме организација цивилног друштва у 2023. години. Бави се проблемом презасићености информацијама и претераног коришћења нових технологија услед чега деца и одрасли недовољно времена проводе на отвореном, док је брига за ментално и физичко здравље смањена. Примарни циљ је да се суграђани инспиришу на здравији стил живота, боравак на отвореном, здраву исхрану и читање, чије су добробити вишеструке. Такође је важно да код суграђана развија осећај солидарности и друштвене одговорности према заједничкој имовини.

Прва пројектна фаза је постављање Мале бесплатне библиотеке у Малом парку у којој ће се вршити размена штампаних књига по принципу узми књигу – остави књигу. Намењена је Ужичанима и посетиоцима града.

Фото: Милош Караклић

Друга фаза предвиђа реализацију адкватних програма у Малом парку којим ће се остваривати циљеви Пројекта „Читање на отвореном”. У уторак, 5. септембра, од 17 часова,  о здравим стиловима живота говориће професор физичког васпитања и спорта. О читању као активности која побољшава меморију, смањује ниво стреса, ублажава симптоме депресије и развија аналитичко мишљење, говориће библиотекари НБУ. Такође, биће организовано донирање књига за Малу бесплатну библиотеку, о чијем фонду ће бринути библиотекари Народне библиотеке Ужице.

Ако је „књига сан који држите у руци”, како је рекао Нил Гејмен, аутори пројекта су се водили идејом да сан суграђанима доведу надохват руке.

Пројекат „Читање на отвореном” је својеврстан друштвени експеримент на основу кога ће Народна библиотека Ужице и Удружење Колектив осмишљавати даље програме, који осим перманентне популаризације читања развијају бригу о здрављу и заједничком добру.

Аутори Пројекта Биљана Давидовски, Милица Тарабић и Маријана Дрндаревић
са извођачима радова Ас примера доо Шљивовица, Чајетина

 

shares
Skip to content