Фантаст фест Ужице

Фантаст фест Ужице

       Фантаст фест Ужице одржан је од 18. до 23. септебмра 2023. године у организацији Градског културног центра и Народне библиотеке Ужице. Током шест дана трајања Фестивала ужичкој публици понуђен је разноврстан садржај. На програму су се нашле изложбе, панел дискусије, предавања, радионице, презентације, интерактивна шетња, фантастичне игре намењене свим старосним структурама. Оно што овај Фестивал разликује од других који се организују широм земље, јесте да има највише садржаја намењеног деци и младима. „Фантаст Фест Ужице“ отворен је изложбом „15 година Вековника“ у Градском културном центру и истоименом трибином која је одржана у Народној библиотеци Ужице. Гости трибине су били сценариста Марко Стојановић и стрип цртач, илустратор и карикатуриста Сабахудин Мурановић Муран.

Други дан је био резервисан за најмлађе (Градски културни центар) и мало старије основце који су уживали у дружењу са Урошем Петровићем. Решавали су задатке, мозгали, крстарили кроз чаробан свет књига и загонетних предмета.

     Трећи дан Фестивала започео је потрагом за скривеним благом (златна карта) коју је Урош Петровић сакрио у једној књизи на Дечјем одељењу Библиотеке. Три сата су Андреа и Ивона из ОШ Нада Матић провеле у потрази за сакривеним предметом. Упорност се исплатила и освојиле су награду.

У наставку дана, професор са новосадске Академије уметности Ивица Стевановић (Илустрација, Стрип и Дизајн књиге) одржао је у Градском културном центру радионицу илустрације на тему фантастичних бића. Радионици су присуствовали ученици старијих разреда основних школа и средњошколци. Професор Стевановић је био на располагању и младим цртачима који су желели да покажу своје радове и добију стручне савете везане за даље усвршавање. Радионицу је посетила и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

     Вече у Читалишту Библиотеке било је посвећено словенској митологији, а гости су били Ненад Гајић и Александар Тешић аутори који се овом тематиком баве дуги низ година. Ужичка публика је уживала у причама о фантастичним бићима, обичајима, веровањима, легендама, српској средњовековној историји, народним предањима, али и о универзалностима карактеристичним за све митологије. Да је књижевно вече изазвало велико интересовање код ужичке публике, указује и чињеница да је на иницијативу присутних време предвиђено за трајање овог догађаја продужено за сат и по.

Ужичанима је био посвећен четврти дан фестивала фантастике „Фантаст фест Ужице“ који је почео дружењем са Даницом Богојевић у Народној библиотеци Ужице. Старији основци ужичких школа изазивали су, хватали месец и уз помоћ маште правили разне хероје. 

    Отварањем изложбе „Где су нестали здухаћи?“ (аутор виши кустос Драган Цицварић), почео је вечерњи програм у Градском културном центру. Иако изложба постоји већ више година, ово је њено прво гостовање у Ужицу. Цицварић је својим сазнањима и истраживањима обогатио тематску целину започету претходних дана. У наставку вечери доц. др Александра Бјелић говорила је о вампирима у српској драми, обичајима и веровањима.

 

     Пети дан и ујдено завршни програм у  Градском културном центру, био је резервисан за Warhammer 40 000 и интерактивно дружење. Екипа из Singidunum Gaming Club-а и Vladimir Matic-Kurylev су поделили са Ужичанима искуство играња, као и целокупног хобија који представља ова легендарна игра.


 

 

 

 

 Валадимир је у Народној библиотеци Ужице одржао панел дискусију на тему  „Warhammer 40.000 – Како је мала стона игра изродила глобални мултимедијски феномен“.

   

    У суботу је под називом Шетам и причам: Ужице и на небу и на земљи реализована интерактивна шетња кроз кањон Ђетиње у реализацији „Дечје туристичке географије“ чије су ауторке Наталија Ђуровић и Милица Матијевић.

Деца су испред Народне библиотеке Ужице, пре поласка у шетњу, разговарала са ауторкама и библиотекаркама Нелом Томић Богдановић и Бојаном Маринчић о најпознатијим легендама ужичког краја. Ученици су добили мапе (дизајн Филип Баралић, приредиле ауторке шетње) на којима су визуелно и текстуално приказане легенде и занимљивости кањона Ђетиње о којима су више сазнали током шетње по плажи, вожње возићем и посете неолитском насељу стаПАРК. Причом и шетњом вратили су се у прошлост од праисторијског периода и допловили назад у садашњост.

 

 

Истог дана у Народној библиотеци Ужице Презентацијом „Игра костима – свет косплеја“, 

Миа Алексић, ученица друге године Ужичке гимназије приказала је публици израду костима из филмова и серија епске фантастике. Костиме и реквизите израђује од картона, платна и користи разне технике ручног рада (вез, шивење, хеклање).  Недавно је награђена првом наградом на Фестивалу епске фантастике, одржаном  првог викенда  у септембру 2023. године у Београду. Такмичила се  костимима Ренире Таргарјен и Ленора Велариона из серијала „Кућа змаја“, снимљеног по књизи „Ватра и крв“ Џорџа Мартина.

Kосплеј је спој вештине израде костима, глуме и перформанса, односно спој енглеских речи које значе костим и игра (представа). Косплеј представља хоби који је све више популаран у гејминг индустрији и популарној култури уопште, поготову код младих, а првенствено се базира на традиционалним вештинама везаним за рукотворине.

Овим активностима је завршен фестивал фантастике “Фантаст фест Ужице“ који је одржан уз подршку Града Ужица. Идејни творци Фестивала, аутори и реализатори програма су Бојана Маринчић (Народна библиотека Ужице) и Филип Баралић (Градски културни центар).

shares
Skip to content