Сава Борчић добитница Паунове награде за збирку песама „У загрљају месечине”

Сава Борчић добитница Паунове награде за збирку песама „У загрљају месечине”

У знак сећања на песника Пауна Петронијевића, у Рибашевини је по 45. пут одржана манифестација „Одзиви Пауну“. Жири у саставу: Милијан Деспотовић, дугогодишњи селектор манифестације, Валентина Златановић Марковић, др филолошких наука и Јерина Петронијевић, члан породице Пауна Петронијевића и наставница српског језика у пензији, одабрао је збирку песама „У загрљају месечине“ Саве Борчић, од укупно седам, које су издате од последњих „Одзива Пауну“ до данас.
У име жирија, Валентина Златановић-Марковић прочитала је белешку о њиховом избору овогодишњег добитника Паунове награде: „(…) Поезија Саве Борчић поседује фину искристалисану песничку нит која лирски сугестивно, без еуфорије, надмености и самодовољности, пева о прошлим данима, бавећи се темама личног и универзалног, од најједноставнијих питања о смислу и бесмислу свега до општих и вечних питања човековог битисања, његовог места и дијалога који остварује са собом и другима у земаљском трајању. (…) О њеној слојевитој и лирско-медитативној поезији, са „значењима и зрачењима”, писали су Љубивоје Ршумовић, Радомир Андрић, Фарук Диздаревић. Овом низу придружујемо се и ми који смо, такође, доживели пространства света и препознали песничку душу која је у својим стваралачким прегнућима клесала своје мисли и емоције до стиховане једноставности, да буду препознате као песме које припадају свима. (…)”
Директорка Народне библиотеке Ужице, Душица Мурић, уручила је Паунову награду песникињи Сави Борчић. Добитница се присутнима обратила речима:
„Осећам почаст и задовољство што могу да понесем награду која носи име песника, чији ми је сензибилитет врло близак. Са Пауновом поезијом сам се сусрела још у време средњошколских дана. (…) Посебно сам почаствована што сам се нашла у друштву еминентних књижевника, добитника ове награде (…), као што су Љубивоје Ршумовић и Радомир Андрић, који су били и рецезенти моје претходне две књиге. Захваљујем се Народној библиотеци из Ужица која је у мојој поезији препознала квалитет који заслужује ову награду. Хвала!”.
Збирка је објављена ове године у издању Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини.
Фото: Божидар Живановић
Осим лауреаткиње, поезију су говорили песници: Бојан Марковић, Слободан Ристовић, Драгомир Драган Никитовић и Ђорђе Матовић. Ученица Медицинске школе Бојана Вукашиновић говорила је поезију Милунике Митровић и Огњена Обрадовића.
На поетику Пауна Петронијевића, важне моменте у његовом животу, али и на песникову прерану смрт подсетили су ученици ОШ „Миодраг Миловановић Луне“ у Рибашевини, са наставницом српског језика и књижевности, Слађаном Миловић. Све присутне је у име градске власти поздравио господин Ратко Трмчић, члан Градског већа за друштвене делатности.
У музичком делу програма учествовали су КУД „Први партизан“ и студент Богдан Чанчаревић (хармоника).
Фото: Божидар Живановић
Организатори програма су Народна библиотека Ужице и Удружење грађана „Жупа Лужница“ из Карана. Заједнички пројекат подржао је Град Ужице у оквиру јавног конкурса за програме организација цивилног друштва у 2023. години. Програм је водио глумац Душан Радојичић.
 
shares
Skip to content