Књига о Бранку Цвејићу – сведочанство једне епохе

Књига о Бранку Цвејићу – сведочанство једне епохе

У понедељак, 6. новембра 2023. године у сали Читалишта Народне библиотеке Ужице, у оквиру пратећег програма 28. Југословенског позоришног фестивала, одржана је промоција књиге Са Цвејом која говори о животу глумца Бранка Цвејића. Изашла је у издању издавачке куће Клио и Фондације Мој Балкан, а приредила ју је Бека Вучо.


Присутне госте и публику поздравила је директорка НБУ Душица Мурић која је реч затим препустила директору Народног позоришта Зорану Стаматовићу. Господин Стаматовић је уз анегдоте које су се низале током година познанства са Бранком Цвејићем, шаљиво закључио да су њих двојица били једини Југословени у позоришном свету јер је Цвејић водио Југословенско драмско позориште, а Зоран Стаматовић Југословенски позоришни фестивал. Присетио се Цвејићеве искрене жеље да представе Југословенског драмског позоришта увек буду међу награђеним и његовог дечачког чуђења када се то не деси.

„Цвеја је јако волео овај град и подржавао Југословенски позоришни фестивал стопостотно. Књига је званично пре Ужица промовисана једино на овогодишњем Сајму књига”, рекла је Бека Вучо и додала да је Народна библиотека Ужице прва установа у којој је књига представљена, чак и пре ЈДП-а.

По речима госпође Вучо, рад на књизи био је маратонски посао у коме је учествовало много људи с којима је глумац пословно сарађивао, али и које је приватно познавао. Састоји се из осам поглавља и представља етапе (деценије) Бранковог живота у којима колеге, пријатељи и породица осветљавају важне тренутке, уносећи једну приватну ноту у монографију. Она је напоменула да је књига писана неуједначено, али природно, као што је био и сам Цвејин живот.

Др Ксенија Радуловић, професорка ФДУ и члан уређивачког одбора, на почетку обраћања истакла је Цвејићево порекло и његову личност, дефинишући га као друштвено и грађанско биће, које за њу представља еклатантан пример најбољег у Београду седамдесетих и осамдесетих година. Посебно је нагласила Цвејићев однос према колегама док је био директор ЈДП-а, када је често играо епизодне улоге да не би умањио нечији значај у позоришту. Био је изузетно скроман и за себе је говорио да и није неки глумац. Због свега овога, не чуди што је више од 70 сарадника са задовољством прихватило позив да учествује у настајању ове књиге.

Директор издавачке куће Клио, Зоран Хамовић рекао је да је ово књига споменик, која на својеврстан начин дочарава читаоцу блискост са Цвејом.

„Она ће будућим генерацијама бити прича и мит који се рађа и ствара живу енергију, а уједно је и сведочи о једној епохи”.

Вече је завршено онако како је и почело, уз анегдоте које су се поред најављених говорника могле чути и из публике, захваљујући присутним глумцима и сарадницима из јавног живота. Најављено је и допуњено електронско издање чије се објављивање планира средином 2024. године.

shares
Skip to content