Knjiga o Branku Cvejiću – svedočanstvo jedne epohe

Knjiga o Branku Cvejiću – svedočanstvo jedne epohe

U ponedeljak, 6. novembra 2023. godine u sali Čitališta Narodne biblioteke Užice, u okviru pratećeg programa 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, održana je promocija knjige Sa Cvejom koja govori o životu glumca Branka Cvejića. Izašla je u izdanju izdavačke kuće Klio i Fondacije Moj Balkan, a priredila ju je Beka Vučo.


Prisutne goste i publiku pozdravila je direktorka NBU Dušica Murić koja je reč zatim prepustila direktoru Narodnog pozorišta Zoranu Stamatoviću. Gospodin Stamatović je uz anegdote koje su se nizale tokom godina poznanstva sa Brankom Cvejićem, šaljivo zaključio da su njih dvojica bili jedini Jugosloveni u pozorišnom svetu jer je Cvejić vodio Jugoslovensko dramsko pozorište, a Zoran Stamatović Jugoslovenski pozorišni festival. Prisetio se Cvejićeve iskrene želje da predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta uvek budu među nagrađenim i njegovog dečačkog čuđenja kada se to ne desi.

„Cveja je jako voleo ovaj grad i podržavao Jugoslovenski pozorišni festival stopostotno. Knjiga je zvanično pre Užica promovisana jedino na ovogodišnjem Sajmu knjiga”, rekla je Beka Vučo i dodala da je Narodna biblioteka Užice prva ustanova u kojoj je knjiga predstavljena, čak i pre JDP-a.

Po rečima gospođe Vučo, rad na knjizi bio je maratonski posao u kome je učestvovalo mnogo ljudi s kojima je glumac poslovno sarađivao, ali i koje je privatno poznavao. Sastoji se iz osam poglavlja i predstavlja etape (decenije) Brankovog života u kojima kolege, prijatelji i porodica osvetljavaju važne trenutke, unoseći jednu privatnu notu u monografiju. Ona je napomenula da je knjiga pisana neujednačeno, ali prirodno, kao što je bio i sam Cvejin život.

Dr Ksenija Radulović, profesorka FDU i član uređivačkog odbora, na početku obraćanja istakla je Cvejićevo poreklo i njegovu ličnost, definišući ga kao društveno i građansko biće, koje za nju predstavlja eklatantan primer najboljeg u Beogradu sedamdesetih i osamdesetih godina. Posebno je naglasila Cvejićev odnos prema kolegama dok je bio direktor JDP-a, kada je često igrao epizodne uloge da ne bi umanjio nečiji značaj u pozorištu. Bio je izuzetno skroman i za sebe je govorio da i nije neki glumac. Zbog svega ovoga, ne čudi što je više od 70 saradnika sa zadovoljstvom prihvatilo poziv da učestvuje u nastajanju ove knjige.

Direktor izdavačke kuće Klio, Zoran Hamović rekao je da je ovo knjiga spomenik, koja na svojevrstan način dočarava čitaocu bliskost sa Cvejom.

„Ona će budućim generacijama biti priča i mit koji se rađa i stvara živu energiju, a ujedno je i svedoči o jednoj epohi”.

Veče je završeno onako kako je i počelo, uz anegdote koje su se pored najavljenih govornika mogle čuti i iz publike, zahvaljujući prisutnim glumcima i saradnicima iz javnog života. Najavljeno je i dopunjeno elektronsko izdanje čije se objavljivanje planira sredinom 2024. godine.

shares
Skip to content