Објављен нови број стручног часописа Корак библиотеке: часопис за културу и библиотечко-информациону делатност

Објављен нови број стручног часописа Корак библиотеке: часопис за културу и библиотечко-информациону делатност

 

Овогодишњи број  часописа (8) је задржао устаљене рубрике, објављен је у штампаном и онлајн издању као и претходни бројеви, такође је похрањен у Репозиторијуму за научне информације Народне библиотеке Србије. Народна библиотека Ужице је обезбедила индексирање часописа у Српском цитатном индексу, а објављивање часописа је суфинансирало Министарство културе Републике Србије.

У 2023. години навршило се 10 година од смрти завичајног аутора, библиотекара и директора библиотеке Ивана Ршимовића, тим поводом је у овом броју приређена његова бибо-библиографија. У рубрици Библиографије објављен је други део библиографије Љубише Р. Ђенића који се односи на његове прилоге у локалном листу Вести у периоду од 1952. до 1982. године. Народна библиотека Ужице је примила значајан поклон од суграђанке Неде Здравковић са Новог Зеланда око 400 књига на страним језицима међу којима има и ретких и необичних издања. Рад посвећен овој збирци садржи и каталог исте. У рубрици Из прошлости се може читати о настанку и развоју јагодинске библиотеке и о најстаријем медицинском часопису Српског лекарског друштва код нас Српски архив за целокупно лекарство. Први број часописа објављен је 1874. године, а у њему су објављивали угледни лекари и други домаћи и страни стручњаци из сродних научних области. Часопис је доносио прилоге о савременим трендовима лечења, дијагностици, као и о организацији медицинске струке, санитарној контроли, стоматологији, биомедицини и фармацији код нас и у свету.

Савремена библиотечка пракса у овом броју се бави подстицањем читања код деце кроз пројекте са еколошким темама као и темама из културне историје завичаја. Важну улогу у подстицању читања имају свакако школски библиотекари, а да би боље одговорили изазову разматрају се могућности њиховог сталног стручног усавршавања. У саврменој библиотечкој пракси  потребно је посветити пажњу евидентирању коришћења грађе и што реалнијим статистичким приказима јер се  ти подаци могу користити у маркетингу библиотечких услуга. У рубрици се налази рад који се бави статистичким приказом коришћења дневних новина и  адекватним решењем коришћења дневне штампе коју библиотека не коричи и не чува а која има сталне кориснике. Успешна сарадња јавне и црквене библиотеке је описана у раду Библиотека Цркве Светог Ђорђа у Ужицу. Рад говори о развоју црквене библиотеке у Ужицу у Парохијском дому и њеним фондовима и програмима.

Истраживачки рад се бави свеобухватном анализом настанка и развоја часописа Medicus, напорима редакције да одржи квалитет прилога и да индексира часопис у нашој цитатној бази Biomedicina Servica, Српском цитатном индексу и светским базама EMBASE/Excerpta Medica и IC-Index Copernicus. Издавач часописа је Медицински факултет у Крагујевцу који је објављивао истраживачке и стручне радове из биомедицине. Рад библиотека и библиотекара у време паметних телефона је представљен у раду немачке ауторке Ирине Критикоу који је преведен са енглеског.

У приказима су дати важни подаци о стручним скуповима у Бијељини и Риму, а дата су и четири приказа стручних публикација.

Актуелни број је доступан на:

https://korakbiblioteke.biblioteka-uzice.rs/

 

shares
Skip to content