Поклон са Новог Зеланда

Поклон са Новог Зеланда

Фонд ужичке библиотеке богатији је за 366 књига, 18 часописа, 13 каталога и 15 дискова који су као поклон стигли са другог краја света – са Новог Зеланда.

Литература је већином на енглеском, али има и наслова на шпанском, француском и немачком језику. Чланови НБУ ће имати прилику да читају дела класичне књижевности у издањима светских издавачких кућа, као што су “Penguine Books” и Wordsworth Editions. Читање Сервантеса или Вирџиније Вулф на изворном језику посебно је важно за студенте филолошких факултета, али и средњошколце који планирају да студирају неки светски језик. Управо је то подстакло нашу суграђанку Неду Здравковић да осмисли ову акцију и дарује књиге библиотеци, и граду у ком је одрасла.

  • Радећи као академски библиотекар и специјалиста из области едукације на универзитету у Окланду протеклих 15 година, увидела сам колика је разлика у богатству књига и наслова који су били доступни мојим вршњацима и мени, док смо били ђаци и студенти, у поређењу са литературом и изворима информација доступним ђацима и студентима на Новом Зеланду. Нарочито мислим на литeратуру на страним језицима и на дела класичних писаца која код нас нису преведена, или су само делимично преведена, испричала је Неда.

Поменућемо само неке од аутора који су заступљени у различитим едицијама и издањима, а која ће чланови НБУ моћи да позајме. То су: Ги де Мопасан, Ђакомо Казанова (Penguin classic); затим Мартин Лутер Кинг, Кетрин Ен Портер (Penguin Modern); Херман Мелвил, Џон Клеланд, Ернест Хемингвеј (Wordsworth Editions).

  • Имати прилику видети и прочитати оригинална ремек дела Џемса Џојса и Вирџиније Вулф на енглеском језику био је недоступни сан за све нас студенте књижевности почетком деведесетих, у време најгорих ратних година. Мој данашњи сан је да “неки нови ужички клинци” имају ту прилику и могућност”, поручила је Неда.  Она се захвалила свим пријатељима из Србије, Новог Зеланда и осталих земаља који су помогли ову акцију.

Народна библиотека Ужице се захваљује њој на овом заиста вредном поклону.

shares
Skip to content