Poklon sa Novog Zelanda

Poklon sa Novog Zelanda

Fond užičke biblioteke bogatiji je za 366 knjiga, 18 časopisa, 13 kataloga i 15 diskova koji su kao poklon stigli sa drugog kraja sveta – sa Novog Zelanda.

Literatura je većinom na engleskom, ali ima i naslova na španskom, francuskom i nemačkom jeziku. Članovi NBU će imati priliku da čitaju dela klasične književnosti u izdanjima svetskih izdavačkih kuća, kao što su “Penguine Books” i Wordsworth Editions. Čitanje Servantesa ili Virdžinije Vulf na izvornom jeziku posebno je važno za studente filoloških fakulteta, ali i srednjoškolce koji planiraju da studiraju neki svetski jezik. Upravo je to podstaklo našu sugrađanku Nedu Zdravković da osmisli ovu akciju i daruje knjige biblioteci, i gradu u kom je odrasla.

  • Radeći kao akademski bibliotekar i specijalista iz oblasti edukacije na univerzitetu u Oklandu proteklih 15 godina, uvidela sam kolika je razlika u bogatstvu knjiga i naslova koji su bili dostupni mojim vršnjacima i meni, dok smo bili đaci i studenti, u poređenju sa literaturom i izvorima informacija dostupnim đacima i studentima na Novom Zelandu. Naročito mislim na literaturu na stranim jezicima i na dela klasičnih pisaca koja kod nas nisu prevedena, ili su samo delimično prevedena, ispričala je Neda.

Pomenućemo samo neke od autora koji su zastupljeni u različitim edicijama i izdanjima, a koja će članovi NBU moći da pozajme. To su: Gi de Mopasan, Đakomo Kazanova (Penguin classic); zatim Martin Luter King, Ketrin En Porter (Penguin Modern); Herman Melvil, Džon Kleland, Ernest Hemingvej (Wordsworth Editions).

  • Imati priliku videti i pročitati originalna remek dela Džemsa Džojsa i Virdžinije Vulf na engleskom jeziku bio je nedostupni san za sve nas studente književnosti početkom devedesetih, u vreme najgorih ratnih godina. Moj današnji san je da “neki novi užički klinci” imaju tu priliku i mogućnost”, poručila je Neda.  Ona se zahvalila svim prijateljima iz Srbije, Novog Zelanda i ostalih zemalja koji su pomogli ovu akciju.

Narodna biblioteka Užice se zahvaljuje njoj na ovom zaista vrednom poklonu.

shares
Skip to content