Seminar „Medijska pismenost za zrelo doba“

Seminar „Medijska pismenost za zrelo doba“

U Narodnoj biblioteci Užice, u sredu 30. marta, održan je seminar za bibliotekare Zlatiborskog okruga „Medijska pismenost za zrelo doba“.

Cilj ovog projekta je da se bibliotekarima pruži stručna podrška da razvijaju znanja i ohrabre starije građane da se služe društvenim medijima, internetom, ali i da uz pomoć bibliotekara pažljivije biraju, stvaraju i razmenjuju medijske sadržaje. Predavači su bili dr Tamara Vučenović, urednica i novinarka Radio Beograda, Zoran Hamović, direktor i glavni urednik Izdavačke kuće „Klio“, Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke Užice, prof. dr Ljiljana Manić i prof. dr Miroljub Radojković.

Jedan od zaključaka bio je da su stari ljudi u siromašnim društvima marginalizovani i da je njihov potencijal često nepravedno potcenjen i skrajnut. Takođe, obučenost za korišćenje novih tehnologija zavisi od konkretnih individualnih potreba (besplatni pozivi u inostranstvo, plaćanje računa putem aplikacija itd.) Obuka je najčešće neformalna, a za nju su zaduženi članovi porodice, komšije, prijatelji.

Učesnici seminara su pogledali i kratak film u kom o svojim iskustvima u korišćenju interneta i društvenih mreža govore Neda Todorović, Gordana Zindović, Goran Marković, Ljubivoje Ršumović, Ratko Božović, Milan Vlajčić. Film je dostupan na sledećem linku https://www.youtube.com/watch?v=QamwuOI-dFs

Savetnik Ambasade Kanade u Beogradu Dejvid Morgan obratio se prisutnima pojasnivši na koje načine se starijima može pomoći da savladaju veštine vezane za korišćenje novih tehnologija. Njegov govor je dostupan na linku: https://www.youtube.com/watch?v=HzU7EYWAqKo

Prevod govora može se pročitati na linku:

Govor savetnika Dejvida Morgana – Biblioteka PLUS – prevod na srpski

Seminar je deo projekta „Medijsko nasilje i medijska ekologija”, a organizator je udruženje „Biblioteka Plus”.

shares
Skip to content