Svet pod koricama Milunike Mitrović

Svet pod koricama Milunike Mitrović

Pesnikinja i književna kritičarka Milunika Mitrović sinoć je u Narodnoj biblioteci Užice predstavila dve nove knjige – zbirku pesama „Nasamo“ i knjigu kritika i ogleda „Darovi susretanja“.  O knjigama su govorili Zoran Jeremić i Petar Matović.

„Darovi susretanja“ su njena prva knjiga kritika i ogleda. Reč je o tekstovima koji su u prethodnih četvrt veka objavljivani u najrecentnijim književnim časopisima u Srbiji.

„Milunika pokriva celu mapu književne periodike i mislim da je zaista srećna okolnost što živi i stvara u našem kraju, jer se za veliki broj pesnika ne bi čulo dalje da nema nje“, rekao je Jeremić.

Knjiga je podeljena u tri tematske celine, a najveći broj tekstova nalazi se u prvom delu koji nosi naziv Lice poezije i posvećen je pesnicima različitih generacija i različitih poetika (starijim, mlađim, a nekim i zaboravljenim).  Tema drugog ciklusa Svet pod koricama jesu eseji, romani i zbirke pripovedaka, dok treći deo, Sjaj razgovora, sadrži četiri teksta o Lizi Križanić, Sretenu Mariću, Veri Jovanović i  Predragu Krstiću.

Autorka Milunika Mitrović se nada da će čitaocima ukazati na ono najvažnije – doslednost afirmacije književnosti kao vrhunske umetnosti, sa naglaskom na poeziju.

„Na moju čitalačku pažnju juriša mnogo divnih stvari, zanimljivih knjiga svih žanrova, a osobito sam osetljiva na poeziju. I onda, negde, kažem sebi – želela bih da pišem i o ovom pesniku, i ovom tekstu,  a imamo samo ograničeno ljudsko vreme”, navela je Mitrović i dodala da je jedan od prvih kriterijuma pri odabiru teksta o kom će pisati da joj se ta pesma svidi.

Njena najnovija zbirka pesama „Nasamo“ privukla je pažnju Petra Matovića, već po naslovu koji je sam po sebi provokativan.

„Istorija naše poezije nema neki ozbiljan broj knjiga čiji naslov se zasniva na prilogu. Prilozi su zavisne reči i mi nekako nesvesno očekujemo da kad čujemo taj prilog, očekujemo i onu glavnu reč. Fridrih je još u prvoj polovini 20. veka rekao da moderna poezija govori zagonetno, tajanstveno, govori o onome što nije izrečeno. Zato je taj naslov svojevrsna okupnica svih ovih pesama koje, pre svega, insistiraju na intimnosti i vrlo izražene privatnosti, ali i otvorenosti u toj privatnosti“, primetio je Matović, kome se najviše svidela pesma Duboka voda.

shares
Skip to content