Projekat „Čitanje na otvorenom”

Projekat „Čitanje na otvorenom”

Projekat „Čitanje na otvorenom” realizuju Udruženje građana Kolektiv Užice i Narodna biblioteka Užice, a sufinansira Grad Užice u okviru javnog konkursa za programe organizacija civilnog društva u 2023. godini. Bavi se problemom prezasićenosti informacijama i preteranog korišćenja novih tehnologija usled čega deca i odrasli nedovoljno vremena provode na otvorenom, dok je briga za mentalno i fizičko zdravlje smanjena. Primarni cilj je da se sugrađani inspirišu na zdraviji stil života, boravak na otvorenom, zdravu ishranu i čitanje, čije su dobrobiti višestruke. Takođe je važno da kod sugrađana razvija osećaj solidarnosti i društvene odgovornosti prema zajedničkoj imovini.

Prva projektna faza je postavljanje Male besplatne biblioteke u Malom parku u kojoj će se vršiti razmena štampanih knjiga po principu uzmi knjigu – ostavi knjigu. Namenjena je Užičanima i posetiocima grada.

Foto: Miloš Karaklić

Druga faza predviđa realizaciju adkvatnih programa u Malom parku kojim će se ostvarivati ciljevi Projekta „Čitanje na otvorenom”. U utorak, 5. septembra, od 17 časova,  o zdravim stilovima života govoriće profesor fizičkog vaspitanja i sporta. O čitanju kao aktivnosti koja poboljšava memoriju, smanjuje nivo stresa, ublažava simptome depresije i razvija analitičko mišljenje, govoriće bibliotekari NBU. Takođe, biće organizovano doniranje knjiga za Malu besplatnu biblioteku, o čijem fondu će brinuti bibliotekari Narodne biblioteke Užice.

Ako je „knjiga san koji držite u ruci”, kako je rekao Nil Gejmen, autori projekta su se vodili idejom da san sugrađanima dovedu nadohvat ruke.

Projekat „Čitanje na otvorenom” je svojevrstan društveni eksperiment na osnovu koga će Narodna biblioteka Užice i Udruženje Kolektiv osmišljavati dalje programe, koji osim permanentne popularizacije čitanja razvijaju brigu o zdravlju i zajedničkom dobru.

Autori Projekta Biljana Davidovski, Milica Tarabić i Marijana Drndarević
sa izvođačima radova As primera doo Šljivovica, Čajetina

 

shares
Skip to content