Sava Borčić dobitnica Paunove nagrade za zbirku pesama „U zagrljaju mesečine”

Sava Borčić dobitnica Paunove nagrade za zbirku pesama „U zagrljaju mesečine”

U znak sećanja na pesnika Pauna Petronijevića, u Ribaševini je po 45. put održana manifestacija „Odzivi Paunu“. Žiri u sastavu: Milijan Despotović, dugogodišnji selektor manifestacije, Valentina Zlatanović Marković, dr filoloških nauka i Jerina Petronijević, član porodice Pauna Petronijevića i nastavnica srpskog jezika u penziji, odabrao je zbirkupesama „U zagrljaju mesečine“ Save Borčić, od ukupno sedam, koje su izdate od poslednjih „Odziva Paunu“ do danas.
U ime žirija, Valentina Zlatanović-Marković pročitala je belešku o njihovom izboru ovogodišnjeg dobitnika Paunove nagrade: „(…) Poezija Save Borčić poseduje finu iskristalisanu pesničku nit koja lirski sugestivno, bez euforije, nadmenosti i samodovoljnosti, peva o prošlim danima, baveći se temama ličnog i univerzalnog, od najjednostavnijih pitanja o smislu i besmislu svega do opštih i večnih pitanja čovekovog bitisanja, njegovog mesta i dijaloga koji ostvaruje sa sobom i drugima u zemaljskom trajanju. (…) O njenoj slojevitoj i lirsko-meditativnoj poeziji, sa „značenjima i zračenjima”, pisali su Ljubivoje Ršumović, Radomir Andrić, Faruk Dizdarević. Ovom nizu pridružujemo se i mi koji smo, takođe, doživeli prostranstva sveta i prepoznali pesničku dušu koja je u svojim stvaralačkim pregnućima klesala svoje misli i emocije do stihovane jednostavnosti, da budu prepoznate kao pesme koje pripadaju svima. (…)”
Direktorka Narodne biblioteke Užice, Dušica Murić, uručila je Paunovu nagradu pesnikinji Savi Borčić. Dobitnica se prisutnima obratila rečima:
„Osećam počast i zadovoljstvo što mogu da ponesem nagradu koja nosi ime pesnika, čiji mi je senzibilitet vrlo blizak. Sa Paunovom poezijom sam se susrela još u vreme srednjoškolskih dana. (…) Posebno sam počastvovana što sam se našla u društvu eminentnih književnika, dobitnika ove nagrade (…), kao što su Ljubivoje Ršumović i Radomir Andrić, koji su bili i recezenti moje prethodne dve knjige. Zahvaljujem se Narodnoj biblioteci iz Užica koja je u mojoj poeziji prepoznala kvalitet koji zaslužuje ovu nagradu. Hvala!”.
Zbirka je objavljena ove godine u izdanju Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini.
Foto: Božidar Živanović
Osim laureatkinje, poeziju su govorili pesnici: Bojan Marković, Slobodan Ristović, Dragomir Dragan Nikitović i Đorđe Matović. Učenica Medicinske škole Bojana Vukašinović govorila je poeziju Milunike Mitrović i Ognjena Obradovića.
Na poetiku Pauna Petronijevića, važne momente u njegovom životu, ali i na pesnikovu preranu smrt podsetili su učenici OŠ „Miodrag Milovanović Lune“ u Ribaševini, sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti, Slađanom Milović. Sve prisutne je u ime gradske vlasti pozdravio gospodin Ratko Trmčić, član Gradskog veća za društvene delatnosti.
U muzičkom delu programa učestvovali su KUD „Prvi partizan“ i student Bogdan Čančarević (harmonika).
Foto: Božidar Živanović
Organizatori programa su Narodna biblioteka Užice i Udruženje građana „Župa Lužnica“ iz Karana. Zajednički projekat podržao je Grad Užice u okviru javnog konkursa za programe organizacija civilnog društva u 2023. godini. Program je vodio glumac Dušan Radojičić.
 
shares
Skip to content